fbpx

Blog categories

Comments

  het defaultnetwerk, wat is het nu precies?

  het defaultnetwerk, wat is het nu precies?

  defaultnetwerk

  Het defaultnetwerk is de naam van verschillende gebieden van je hersenen die onder andere verantwoordelijk zijn voor je creativiteit.

  Een andere naam van dit netwerk is het “terugvalnetwerk”. Die naam is makkelijk te verklaren door de functie die dit netwerk uitvoert. Het defaultnetwerk wordt namelijk aangesproken op het moment dat je even niks doet, wanneer je jezelf even niet focust op iets. Je kunt de staat wanneer je jezelf hierin bevindt herkennen wanneer je dagdroomt of wanneer je gedachten bijvoorbeeld even afdwalen. Eigenlijk is dit een teken van je hersenen dat ze zich vervelen. Je hersenen zijn er namelijk op ingesteld dat ze zich altijd bezig houden met het oplossen van problemen of het analyseren van situaties. Wanneer ze dit dus even niet doen creëren ze dit soort situaties om zichzelf bezig te houden.

  Omdat wij gewend zijn aan deze constante gedachtestroom merken we deze vaak niet eens zelf op. Wanneer we hier echter constant op zouden letten, zouden we misschien wel gek worden en soms zelfs schrikken van onze eigen ongeremde gedachten.

  Maar waarom heb je dit netwerk nu nodig? Wanneer je gefocust bezig bent met een taak is je defaultnetwerk compleet uitgeschakeld. Je taakgerichte delen van je brein zijn dan actief. Stop je met de taak en ga je iets doen waar je weinig focus voor nodig hebt zoals een boswandeling maken dan komt je defaultnetwerk weer te voorschijn zodat je taakgerichte systemen in je brein even rust kunnen pakken. Het opvallende is echter dat dit netwerk veel energie vraagt terwijl je zelf eigenlijk een toestand van rust ervaart. Dit energiegebruik wijst erop dat dit defaultnetwerk een belangrijke taak vervult.

  Vanzelfsprekend is het belangrijk dat je een goede balans houdt en zorgt dat alle verschillende onderdelen van je brein hun verdiende rust pakken op hun tijd. Net zoals dat het voor je lichaam ook niet gezond is om dezelfde spieren constant te belasten geldt dit voor je brein ook.

  Wanneer het defaultnetwerk actief is gaan er allerlei communicatiekanalen open van de verschillende delen in je brein die onderdeel uitmaken van het defaultnetwerk. Pakketjes met informatie worden zo verstuurd van je onbewuste gedeelte naar je bewuste gedeelte. Het zijn de verbindingen tussen je frontale hersenkwab en pariëtale hersenkwab waarover deze pakketjes worden verstuurd. Dit zijn je gedachten, ofwel de bekende stem in je hoofd.

  Het is van belang dat de verbindingen in je brein toegankelijk zijn en dat er op een soepele manier pakketjes met informatie over deze verbindingen kan worden verstuurd. Deze verbindingen zien eruit als een soort witte snelwegen waar elektrisch geladen impulsen over heen reizen. Die elektrisch geladen impulsen zijn de pakketjes met informatie.

  Maar waarom is het nu zo belangrijk dat die verbindingen toegankelijk zijn? Wanneer de verbindingen tussen de verschillende delen van je defaultnetwerk goed zijn betekent dit dat er meer pakketjes kunnen worden verzonden binnen je brein. Er kunnen pakketjes met informatie gehaald worden uit meer delen van je hersenen. Oftewel er vinden meer verschillende gedachten plaats, en er kunnen dus ook meer gedachten gecombineerd worden met elkaar dat weer leidt tot nieuwe ideeën. En precies hierom is het goed voor je creativiteit wanneer je verbindingen goed toegankelijk zijn en er veel pakketjes over en weer verzonden kunnen worden.

  Hoe meer pakketjes, ofwel nieuwe gedachten, je krijgt hoe groter de kans dat door een goed idee tussen zit. Het beroemde “Eureka!” moment. Goede ideeën creëer je niet door er op te focussen. Integendeel ze komen vanzelf in ons op als we er even niet mee bezig zijn. Als we een strandwandeling maken of er even een nachtje over slapen. Dan gebruiken we het deel van het brein dat medeverantwoordelijk is voor onze creatieve processen. Het is dan dat de kans op geniale ingevingen en creatieve ideeën het grootst is.

  Dit is precies de reden waarom brainstormen vaak zo ineffectief is. Je zit dan met een groep mensen aan tafel die allemaal gefocust zijn op het bedenken van een nieuw idee. Je activeert dan niet je defaultnetwerk maar juist je taakgerichte gebieden in je brein die minder creatief zijn. Wil je als organisatie of team juist zoveel mogelijk nieuwe ideeën dan is dit geen goede methode om te hanteren.

  Gelukkig zijn er als organisatie wel alternatieven. Meer weten over deze alternatieven of het defaultnetwerk? Neem dan contact met ons op.

  Ontvang de gratis brochure
  div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://yooth.nl/wp-content/uploads/2019/02/Webp.net-compress-image-14.jpg);background-color: transparent;background-size: cover;background-position: top center;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 100px;}