Hoe vaak zeg je de volgende zin? āYo/Hi/Hallo baas! Ik kom er echt niet uit, maar ik weet het goed gemaakt. Als oplossing voor mijn probleem betaal jij mij het komende uur om fotoās te maken in het bos van paddenstoelen!ā
En? Hoe vaak? Natuurlijk, exact dezelfde zin zou gek zijn. Maar iets in die richting dan? Het is altijd het eerste waarmee ik begin als iemand zegt dat zijn of haar creativiteit zoveel minder lijkt dan vroeger. Niet zo gek, want onze creativiteit neemt ook af naarmate we ouder worden. Als kind kon ik mij uren vermaken met een kapotte doos en twee knuffels. Niet omdat wij het geld niet hadden om een playstation te kopen, maar omdat die doos en knuffels veel interessanter waren dankzij mijn verbeelding. Een scherm maakt alle verbeeldingskracht kapot omdat het beeld wat je ziet al volledig is.
Omdat we nu juist in een tijd leven waarin een veranderende omgeving vraagt om nieuwe oplossingen, is creativiteit een waardevolle en daarmee gewilde vaardigheid. Het wordt ons echter niet altijd even gemakkelijk gemaakt. We zijn namelijk zo gewend aan ons scherm, dat we vergeten hoe het is om onze verbeeldingskracht aan te spreken. Terwijl dat nou juist voor die nieuwe invalshoeken en oplossingen zorgt.
Nog een vraag. Hoe vaak ben je bezig met het bedenken van oplossingen? In onze kenniseconomie zijn we afhankelijk van de breinen die we opleiden en aantrekken. Tegelijkertijd vind ik dat we daar wel wat beter voor kunnen zorgen. Die breinen zijn voornamelijk bezig met vinden van de juiste oplossing. En ons brein doet dat een stuk beter als we niet worden gestoord (zie tips & trucs). Tegelijkertijd hebben we de aanname gemaakt dat die breinen heel veel met elkaar moeten communiceren over alles. En dat gebeurt vaak via een scherm. Hier gaan twee dingen gruwelijk mis:
- Ā Ā Ā Ā Ā Ā We slopen de creativiteit van deze breinen door schermen.
- Ā Ā Ā Ā Ā Ā We communiceren teveel.
Gelukkig is dit vrij eenvoudig op te lossen. Door fotoās te maken van paddenstoelen bijvoorbeeld. Als jij dit leest en je hebt een team onder je, let extra goed op. In dit artikel (link) lees je hoe je creativiteit kunt vergroten door goed voor je brein te zorgen. Ben jij weleens op een briljant idee gekomen tijdens het afwassen, tuinieren, wandelen, fietsen, onder de douche of in elk geval terwijl je āhersenloosā met iets bezig was? Van dat systeem maken we nog veel te weinig gebruik. Op jezelf zijn en āiets doms doenā werkt magisch voor jouw creativiteit.
Dus, zodra je merkt dat jij of een ander ergens niet uitkomt heeft het geen zin om nog meer druk en focus op te leggen. Laat je brein het werk doen en neem afstand. Dat is moeilijk, dus ga niet wandelen en alleen maar over dat specifieke probleem nadenken. Ga iets anders doen. Begin een bedrijfstuin voor mijn part, maar laat slimme mensen domme dingen doen!
Ik ben benieuwd naar de meest creatieve oplossingen om creatiever te worden. Bij Yooth gaan we vaak de natuur in. Dat inspireert ons. Ik wil dan de mooiste foto proberen te maken. Ik let alleen nog maar op paddenstoelen bijvoorbeeld. Die ik dan fotografeer. Dom? Ik hoop het!
Sinds ik minder met schermen werk en vaker alleen ādomme dingenā doe, ben ik een stuk creatiever. Hoe zorg jij voor een āleegā hoofd?